cp_Despre Piramida lui Maslow


 

    Sunt articole care exemplifica ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Nota  Subiectul este mult tratat pe "Google"   asa ca ma rezum la acest articol care mi-a placut cum este pus in "pagina"


     Teoria ierarhiei nevoilor a fost elaborata de psihologul american Abraham  Maslow si ierarhizeaza nevoile umane in functie de prioritatea lor in cinci  categorii:
  • Nevoile fiziologice sunt nevoile de baza ale corpului uman: hrana, apa,sex, somn, adapost, etc. Ele sunt dominante atunci cand nu sunt satisfacute la un  nivel acceptabil. in acest caz nici o alta nevoie nu poate sta la baza motivatiei.
  • Nevoile de siguranta  si  securitate cuprind nevoia de stabilitate, protectie impotriva imbolnavirilor, a vatamarilor fizice, a dezastrului economic, a factorilor ocazionali si imprevizibili, nevoia de structura, ordine si lege. De obicei nevoia de securitate este activa si dominanta in cazuri deosebite, cum ar fi razboiul,  epidemiile,  catastrofele  naturale,  dezorganizarea  societatii,  crize economice, nevroze, situatii negative cronice.
  • Nevoile sociale sunt legate de natura sociala a omului. Initial Maslow  s-a referit la ele ca nevoie de dragoste si apartenenta. in aceasta categorie intra si nevoia de prieteni, de relatii agreabile cu cei din jur, nevoia de familie. Nevoile sociale se manifesta sub urmatoarele forme:
    Nevoia de afiliere se refera la dorinta de a avea prieteni, colaboratori,  de a se asocia cu alte persoane. Individul cauta compania altor  persoane, fie in grupuri mici, informale, fie in organizatii formale.
    Nevoia de afectivitate este o nevoie sociala universala si se manifesta in doua directii: de la individ spre alte persoane si dinspre cei din jur spre individ.
    Nevoia de cooperare este una din cele mai puternice nevoi umane si  rezulta din nevoia de afiliere. in cadrul organizatiilor se manifesta mai ales prin munca in echipa.
  • Nevoia de stima cuprinde doua grupe de nevoi delimitate in functie de  unghiul de abordare care poate fi intern sau extern. Din punct de vedere intern, nevoia de stima cuprinde dorinta de putere, realizare, incredere, independenta, libertate iar din punct de vedere extern dorinta de a avea reputatie sau prestigiu, statut, faima si glorie, recunoastere, demnitate, apreciere. Satisfacerea acestor nevoi  duce la incredere in sine, constientizarea valorii proprii, sentimentul de a fi util  si necesar in lume.
  • Nevoia de autorealizare (autoactualizare) este dorinta unei persoane  de a se realiza ca o personalitate unica in concordanta cu potentialul sau si in cadrul  limitelor  impuse  de  realitate.  Satisfacerea  acestei  nevoi  permite individului sa-si realizeze potentialul, talentele si capacitatile de care dispune, totodata va duce si la cresterea celorlalte nevoi.
  • Daca nici o nevoie nu este satisfacuta, cele de la baza piramidei trebuie  satisfacute mai intai. Dupa ce un nivel de nevoi a fost satisfacut intr-o masura acceptabila, poate deveni operant urmatorul nivel. O nevoie odata satisfacuta inceteaza sa mai fie motivatoare. Nevoile de nivel superior, mai ales cele personale (stima, realizare), sunt mult mai puternice sub aspect motivational decat cele de nivel inferior si efectul lor este mai indelungat.
    Maslow sustine ca pentru satisfacerea nevoilor de baza exista anumite preconditii. Fara existenta acestora nevoile nu pot fi satisfacute. Amenintarile asupra existentei acestor conditii actioneaza ca si cum ar fi amenintata insasi satisfacerea nevoilor. Din aceasta cauza multi autori includ cele doua conditii intre nevoi, rezultand astfel o piramida cu sapte nivele. Cele doua conditii sunt:
    • Libertatea de exprimare si investigare, care se refera la existenta unor conditii sociale ce permit unei persoane sa se exprime liber, sa faca ceea ce doreste, atata timp cat nu raneste pe altii, sa investigheze, sa caute informatii, sa se apere si incurajeaza justitia, cinstea si onestitatea.
    • Nevoia de a stii si a intelege, care cuprinde dorinta de a dobandi si a sistematiza cunostinte despre mediu, nevoia de a-si satisface curiozitatea, nevoia de meditatie, experimentare, explorare.
    Aspecte specifice:
    • Nevoile sunt interdependente si isi gasesc exprimarea maxima in nevoia de autorealizare, care apare pe masura satisfacerii tot mai multor nevoi de pe nivelele inferioare.
    • Nevoile de ordin  superior  nu actioneaza in mod obligatoriu in ordinea ierarhiei lor.
    • La un moment dat pot fi active mai multe categorii de nevoi.
    • In plus, chiar Maslow a subliniat ca ierarhia nevoilor nu trebuie privita rigid, deoarece ordinea nevoilor poate varia de la o persoana la alta.
  • Ierarhia nevoilor depinde de personalitatea, mediul social-cultural si succesele sau esecurile anterioare ale persoanei. De exemplu, pentru persoanele creative satisfacerea nevoii de creativitate, parte a nevoii de autoactualizare, este mai importanta decat satisfacerea oricarei alte nevoi. Creativitatea lor se manifesta nu ca nevoie de autorealizare activata ca urmare a satisfacerii nevoilor de nivel inferior, ci ea este activa si in cazul in care nevoile de baza nu sunt satisfacute.
  • O alta cauza a rasturnarii ierarhiei poate fi  satisfacerea unei categorii de nevoi pentru o perioada indelungata dupa care nevoia va fi subevaluata. De exemplu, persoana care niciodata nu a suferit de foame subestimeaza efectele nesatisfacerii nevoii de hrana si priveste hrana ca ceva neimportant.
  • O nevoie nu trebuie sa fie satisfacuta in proportie de 100% pentru ca o alta nevoie sa devina motivatoare. Cei mai multi oameni sunt numai partial satisfacuti in nevoile lor.

  • inapoi la insemnarea sursa   438 Paranoia 

    accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
    free counters

     


        E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

    click spre "negustori"